Hotlink sitenizde veya blogunuzda paylaştığınız içeriklerin diğer siteler tarafından kullanılmasını engellemeye yarar.
Örneğin sitenizde paylaştığınız resimleriniz sitenizin trafiğine etki eder ve kotanızı zorlar eğer sitenizde hotlink düzenlemesi yapmadıysanız başka siteler url yardımı ile sitenizdeki içerikleri kendilerine ekleyebilirler.
Böyle yaptıkları anda çektikleri resimler sizin trafiğinizi etkiler çünkü resimleri sizin sitenizden alırlar.
Hotlink, siteniz üzerinde yer alan müziklerin, görsel dosyaların ve video dosyalarının farklı web siteleri üzerinde kullanılmasını engellemeye yardımcı olan bir nevi koruma sistemidir. Hotlink koruması sayesinde tüm materyallerinizi yalnızca kendi web sunucunuz üzerinden paylaşabilir ve telif hakkı korunan içeriklerinizi başka kullanıcıların izinsiz paylaşmasının önüne geçebilirsiniz.
Bu olaylar eğer çok içerikli bir siteyseniz başınızın ağrımasına neden olur bir süre sonra eğer takip etmezseniz trafik yüzünden siteniz beklemeye alınabilir.
Bunu engellemek için Hotlink ayarlarını sitenizde yapmanız gerekmektedir. Hotlink Nedir? DETAYLI KULLANIMI
Hotlink ayarlarını yapabilmeniz için site dosyalarınıza erişiminiz olması gerekmektedir. Eğer sitenizi siz yapmadıysanız tasarımcınızdan destek isteyin.
Hotlink Nedir? DETAYLI KULLANIMI
Sitenizi kendiniz yaptıysanız öncelikle .htaccess dosyanıza erişmeniz gerekmektedir.
.htaccess dosyası genellikle hostinginizin ana dizininde bulunur. Eğer .htaccess dosyanız yoksa yeni oluşturmanız gerekir.
# Hotlink Protection START #
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?sitenizinadi.uzanti [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com.tr [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]
# Hotlink Protection END #
Ardından sitenizinadi.uzanti yazan kısmı kendi site adresiniz ile değiştirin. Bunun amacı Hotlink çalışırken hangi sitelere izin verdiğinizi buradan eklemektir. Eğer site içeriğinizi sosyal medyada paylaşıyorsanız her sosyal medya hesabı için ” RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC] ” satırını kopyalayıp adresini değiştirin.
Örneğin facebook için izin verecekseniz ” RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?facebook.com [NC] “ yapmalısınız. tüm sosyal medya ve yayınlanmasını istediğiniz siteleri bu şekilde eklemeniz gerekmektedir.
Sonuç olarak bu kısma eklediğiniz sitelerde görselleriniz görünecek ancak diğer sitelerde engellenmiş olacaktır.
Ayarları yaptıktan sonra kaydedip kapatın.
Tüm yapmanız gerekenler bu kadar…
İyi Çalışmalar